PowerShell ile Active Directory Health Check

Bu makalemizde Domain Ortamları’nda kritik roller üstlenen ve birçok bileşeni yönetebilmemizi sağlayan DC ( Domain Controller ) üzerindeki bazı servisleri ve işlemleri otomatik olarak kontrol edecebileceğimiz bir script’e değineceğiz. Söz konusu script, Sukhija Vikas isimli bir MS MVP tarafından yazılmış olup, GitHub’da yayımlanmıştır. İçeriğini incelediğimizde script, ortamda bulunan DC’lere dair bir takım kontroller ( NETLOGON, NTDS, DNS, Replication, SYSVOL, FSMO, Ping ) yapmakta ve sonucu e-posta vasıtasıyla ilgili kişilere göndermektedir. Bu script ile altyapımızda iş sürekliliğine direkt etki edebilecek sorunların tespiti için etkili bir iyileştirme yapabiliriz. Aşağıdaki adımları takip etmek suretiyle script üzerinde ufak düzenlemeler yapabilir ve altyapımıza entegre edebiliriz.

İlk adım olarak .ps1 uzantılı dosyayı ortamımıza indiriyoruz.    

Aşağıdaki satırları ( $Smtphost, $from ve $EmailReport ) ortamımıza göre düzenliyoruz. 46. Satırda SMTP Server IP Adresi, 47. Satırda Gönderici E-Posta Adresi ve 47. Satırda Alıcı E-Posta Adresini yazıyoruz ve değişiklikleri kaydediyoruz.

Bu işlemi takiben PDC’de bir klasör oluşturuyor ve düzenlediğimiz dosyamızı kopyalıyoruz.

Bu aşamadan sonra script hazır durumdadır. Dilerseniz elle tetikleyerek dilerseniz de Zamanlanmış Görevler’de bir tanımlama yapmak suretiyle çalıştırabiliriz. Bu durumda ilgili scriptin otomatik olarak çalışması ve gerekli kontrolleri yapması daha pratik bir çözüm olacaktır. Bu doğrultuda 8 saatlik periyotlarda kontrol yapacak şekilde bir tanımlama gerçekleştiriyoruz.

Süreci başlatmak ve sonucu görebilmek adına tanımladığımız görevi elle tetikliyoruz.

Script, sorunsuz bir şekilde çalışmış ve gerekli kontrolleri tamamlamıştır. Bu işlemi takiben de bir bildirim göndermiştir. Aşağıda da görebileceğiniz üzere ortamda PDC ve ADC olmak üzere 2 adet DC bulunmaktadır, yapılan kontrollerde herhangi bir sorun ile karşılaşılmamıştır.

Senaryo gereği PDC’de koşan NETLOGON Servisini devre dışı bırakıyoruz ve kontrol sürecini başlatıyoruz.

Süreç tamamlandığında aşağıdaki bildirimi alıyoruz. Script, sorunlu servisi direkt olarak adreslemekte ve bildirmektedir.

Faydalı olması dileğiyle.

Kaynak :

Downloads/ADHealthCheckV2 at master · VikasSukhija/Downloads · GitHub

Yorum bırakın